Monday 5 October 2009

2009.10.06. - Richmond park és egyéb nyalánkságok

Szombaton úgy adódott, hogy elmentünk Szabina barátnőjéhez Szandihoz és párjához Balázshoz egy kis esti beszélgetésre, vacsizásra. Nos szép kis italozás lett a dologból, így ott aludtunk náluk, Wimbledon melletti lakásukban. Mivel elég messze voltunk hőn szeretett kerületünktől, másnap úgy döntöttünk, hogy nem utazunk haza, hanem megismerjük ezt a környéket is. És mi lenne jobb időtöltés, mint sétálgatás és fotózás a Richmond parkban?!



Én eddig nem sokat tudtam erről a parkról, de most kiderült, hogy kellett volna, mert ez a park nem egyszerű. Pár lényegesebb adat:



- a terület Richmondban található, ami London délnyugati részén terül el, egészen a város szélén (de nem külvárosi körülmények között)

- területe kis híján 10 km2, így háromszor nagyobb a New York-i Central parknál, egyben Európa legnagyobb földbirtoka

- a park területén a rengeteg egyéb állat mellett csaknem HATSZÁZ szarvas éli gondtalan életét



Reggel még hétágra sütött a nap, Szandiék is elindultak a parkba, csak Ők bringával. Mire mi odaértünk (egy aprócska 1-1,5 órás eltévedés után) sajnos már késő volt és be is borult. Egyszóval nem volt túlzottan jó idő a sétálgatáshoz, plusz Szabina enyhén magassarkú csimmában jött és este 7-re haza is kellett érnünk East Ham-be, ami (mint később kiderült) 1 és negyed órás metróútra volt a Richmond station-től. Plusz a buszozás a parkból a metróig. Azért egy jó másfél órát csak eltudtunk tölteni itt, de megígértük magunknak, hogy amint lehet azonnal vissza jövünk.

Ezek a fotók a környéken és a parkban készültek:



[caption id="attachment_66" align="aligncenter" width="589" caption="Richmond és környéke"]richmond és környéke[/caption]




A parkban nagyrészt a szokásos látványosságok találhatók: játszóterek, futóösvények, teaházak, tavak, régi épületek.



Nos ez még nem is lenne olyan nagy szám, de ott vannak a szarvasok, melyek nem holmi kerítések között, tehát a Magyar "vadaspark" viszonyoknak megfelelően éldegélnek ám! Ugyan dehogy. A szarvascsordák békésen mászkálgatnak az egész park területén SZABADON!!! Nincsenek kerítések, nincs semmi. Lenyűgöző érzés.



Amikor beértünk a területre egy 10 perces séta után láttuk meg az első csordát átvonulni előttünk. Alig fértem a bőrömbe.



[caption id="attachment_67" align="aligncenter" width="589" caption="Richmond"]richmond[/caption]




Nem mondhatni, hogy totálisan megszelídített állatokról van szó, de nyilvánvaló, hogy az emberek közelségét teljesen megszokták. Az emberek nem bántják őket, és nyilván ők sem az embereket.

Nem semmi élmény volt, amikor egy domb tetején lévő teaház padján ülve egy éppen ilyentájt esedékes szarvasbőgésre lettem figyelmes. Mikor körbenéztem meg is találtam a hang tulaját egy másik hím társaságában. Fantasztikus volt. Sajnos fotózni ilyenkor még nem tudtam, mert csak a 28-135mm volt nálam akkor (lévén csak vendégségbe indultunk előző nap) de azért kicsit becserkészve őket tudtam pár képet készíteni.





[caption id="attachment_68" align="aligncenter" width="589" caption="A háttérben Babi! (Lacos! Babi éppen Veled telefonált a kép készítésekor. A szarvasok bölcsen kikerülték!)"]richmond3[/caption]

Kattintsatok ide, ha a szarvast nagyobb méretben is megnéznétek!




Nyilván ezeknek a képeknek nincs akkora fotóértéke, mintha a vadonban készítettem volna, de azért na. Nekem kurvanagy élmény volt ezeket a fotókat elkészíteni.



A másik nagy élményem itt Londonban a MÓKUSOK! :D



Hát az beszarás amit ezek művelnek. A parkokban kézből esznek. Egyik nap Babival a Victoria parkban voltunk és láttunk pár mókust. Az egyiknek adtunk kis chips-et, erre megjelent a többi. Félénkek voltak azért, de mikor tovább indultunk bef.stam a röhögéstől, ahogy a kis ugráló rágcsálók indultak utánunk és követtek :D



[caption id="attachment_69" align="aligncenter" width="600" caption="mókus"]mókus[/caption]




[caption id="" align="aligncenter" width="600" caption="Mókus ez is (kattints, ha nagyban is látni szeretnéd)"]Mókus ez is (kattints, ha nagyban is látni szeretnéd)[/caption]


Videót is csináltunk, remélem be tudom majd linkelni ide.



Na egyelőre ennyit a parkokról és az állatokról. Nagyon bejön London ezen oldala.

4 comments:

  1. Bláz és Babi! igen jó ez a blog, roppant élvezetes olvasmányi, rendesen meghozzátok a még oly lokálpatrióta némber kedvét is a külföldi léthez, mint amilyen én vagyok. Ja, és igggen díjazom Babi öltözködési stílusát. :)

    ReplyDelete
  2. 1 kiló pont! :)))

    ReplyDelete
  3. FANTASZTIKUS KEPEK ZOTYA!!!!!! A blogrol nem is beszelve!! WELL DONE!

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.