Thursday 1 October 2009

2009.10.01 - Az üveghegyen innen

Hát szia mindenkinek!



Végre elérkeztem ahhoz az állapothoz, hogy részletes beszámolót írhassak. Babika még alszik, de biztos felébred a kopogásomra. Ideje is, hiszen reggel negyed 9 van, és délután próbanapra megy az első családhoz. Izgulunk.



Na lássuk szép sorjában.



Utazás:

Az utazással minden rendben volt, bár F1-en majdnem lekéstük a gépet, mert kurva hosszú volt a sor a duty free-ben és én megígértem, hogy viszek ki dohányt a magyar cimbinek, hogy eladhassa (jó pénzért lehet túladni rajta). Hát nem jött össze, már a nevemet mondogatták a hangosbemondóban, pedig csak egy ember állt előttem a pénztárnál. A dohányt ott kellett hagyjam. Az út tényleg probléma-mentesen zajlott, a csomagokkal és velünk is minden rendben volt. Könnyen bejutottunk London belvárosába, ahol egy gyors reggeli után már jöttek is értünk és metróztunk ki a szállásra.





Szállás:

Szállásunk East Ham-ben, London egyik külsőbb kerületében van. Na nem annyira nagyon külső kerület ám, a 3-as zónában vagyunk (középen van az 1-es), és van 6 zóna. Kb. mint otthon Kőbánya. Indiai negyed. Ez van. Nincs velük semmi probléma, kedvesek, rendesek, csak olyan az egész, mintha Indiába költöztünk volna. Az első napokban nagyon nem tetszett, mert rajtunk kívül elvétve látni fehér embert, de ez lenne a legkevesebb. Sajnos az utcákról is a jó Indiai KULTURRRA árad. Mindenki seftel telefonokkal, mindenféle szarral, na meg csirkét árul. És tömeg is van. Pedig ez tényleg külváros. Na segond, éjszaka van hangulata a helynek, akkor egészen tetszik, majd rakok fel róla egy rövid sorozatot.



[caption id="attachment_15" align="aligncenter" width="600" caption="East Ham éjszaka"]East Ham éjszaka[/caption]




A szállás egy londoni tucat sorház. Semmi gond nincs vele, a szoba az elején nagyon idegen, nagyon üres volt, de Babika (és én is kicsit) otthonossá varázsoltuk. Már van számítógép asztalunk is, a sufniban találtuk, fullos! És sokat számít, hogy nagyon világos a szoba, rengeteg ablakunk van. A lakótársak normálisak szerencsére. Két észt csaj, Irene és Lina (figyelsz Anya?! :D) illetve a fickóik Darius (szintén Észt) és egy számunkra megjegyezhetetlen nevű feka srác, akiből rapper producer lesz. Éppen építi a karrierjét. Lakik még itt egy Indiai asszony, aki első látásra sokkal idősebbnek tűnt, de a minap derült ki, hogy gyógyszer-kotyvasztó professzornak tanul az egyetemen. Szóval nem olyan öreg. Lakik még egy kísértet is az egyik szobában, akit eddig csak egyszer láttunk. Egy idős fekete asszony, aki első látásra kedvesnek tűnt. Nem jön ki a szobájából szinte sose. Sajnos net még mindig nincs, csak igérgetik, de tegnap vettünk mobilos netkártyát, ezzel legalább akár egy parkból is tudunk jelentkezni. Hátránya, hogy drága és egyszer lemerül.



[caption id="attachment_16" align="aligncenter" width="600" caption="Borbély, East Ham - este 9 körül"]Borbély este 9 körül[/caption]


A város:

Nekem a belváros és a rendezett külvárosi részek nagyon tetszenek. Már bele is szerettem Blackheath-be, ami olyasmi mint otthon Zugló vagy a hasonló kertvárosi kerület. Csak itt liget méretű parkok váltják egymást. Nagyon tetszik a környék és nem is túl drága, annyi pénzért mint itt lakunk, tudunk bérelni ott is dupla ágyas szobát, így valószínűleg ezt fogjuk tenni. Ma meg is szeretnék nézni egy szobát ott. Komolyan, mesés a környék, csendes, festői. Legalábbis nekem. És azt is tegyük hozzá, hogy az igazán gazdag és felkapott helyeket még nem is láttam (pl. észak London, a kékvérűek otthonai). A belváros is tetszik, de nem tudnék hozamosabb ideig itt élni. Iszonyat a nyüzsgés, hatalmas a tömeg, ilyet Pesten is kaphat az ember, csak egy fokkal kisebb verzióban. De a házak, az utcák mind tetszenek, bár Temze partja sosem fogja überelni a Dunapartot. Tegnap estig maradtunk a belvárosban és megrökönyödtem, hiszen este fél 9-kor tömeg van az utcákon, az összes bolt nyitva és iszonyat a nyüzsgés (majd erről is jönnek képek, de még a kárcsán vannak). Babi szerint ez már a karácsonyi hajsza kezdete. Dúva mi?



Ami a belvárosban legjobban tetszett az talán Covent Garden Market, a Millenium bridge és a Tate Modern. A múzeumba be is mentünk, lenyűgöző volt. Sajnos a Globe-ba, Lándzsarázó Vili színházába nem mentünk be, mert elfelejtettük. Majd next time.



Ami kiakasztó volt az az éjszakai buszforgalom. Hát a Thököly út elmehet a p....ba gyerekek. Az Oxford street-en tegnap este 8-kor TIZENKETTŐ darab busz állt szépen egymás mögött a piros lámpánál. Legalább is eddig láttam el, lehet volt ott még több. Na de nem is csak a 7-es, piros 7-es, 173-as jár ott. Ha 50 buszjárat nem megy azon a környéken, akkor egy sem. Gyakorlatilag a főutcán ilyenkor a buszoké a főszerep, autót nem sokat látni.



A magyar pénztárcához képest:

Magyar ember lévén beszéljünk egy kicsit az anyagiakról is, ígérem nem lesz sok ilyen.

A külváros olcsó. Ha az ember egy picit odafigyel magyar áraknál olcsóbban tud ételt-italt vásárolni. Kb. fele áron jutunk hozzá az élelmiszerhez és nem babkonzervet meg száraz kiflit eszünk. Ha olyan nagyon nem figyelünk oda, (értsd: nem mindenből a legolcsóbbat vásároljuk a legalja szupermarketben) akkor is legalább pesti árakon lehet élelmiszert venni, ami ugye elég jónak számít, tekintettel az itteni fizetésekre. A belváros már húzósabb, nade ez így van rendjén. Ja, Dr.Pepper üdítőt fogyasztok, mert IMÁDOM!!!! De a mangó dzsúz is állat!!!!



Mindenki telefonál, egyfolytában nyomogatják vagy beszélnek. Természetesen a legtöbbnek nagy kijelzős okostelefonja van, egyszerű mobilokat ritkán látok. Nem is csoda, hiszen a mobil tarifák és készülékárak is nevetségesek. Ingyen a legtöbb csúcstelefont hozzádvágják egy 20 fontos havi előfizetésért, amiben korlátlan sms és 5-600 perces havi beszélgetési idő tartozik, plusz persze mindenféle mobil net, skype, twitter, facebook elérés, miegymás. Egyszóval olcsó, ezért is használja mindenki orrvérzésig.

Az utcánkban 3db M3-as BMW-t számoltam, és mint említettem, ez a szegény külváros. Vannak 5-ös BMW-k is, és persze Audik, Mercik. Ez az átlag. A menő arcok itt Porsche-val járnak.



Ennyit erről.



Fotók:

Gyerekek, ezt nem lehet bírni, iszonyat a dömping. Ha bemegyünk a  városba, 200 kép alatt nem ússzuk meg. Persze ez csak jobb lesz, mert most még minden új. Tegnap pl. megálltam 50 képnél, igaz csak este vettem elő és állványom sem volt. Igyekszem töltögetni őket ide, és a fotósblogomra is (ahova már fel is raktam egy képet, katt ide), de időbe telik. Azt talátam ki, hogy a kedvenc képnéző progimmal animált GIF-eket csinálok, mert az csak pár kattintás és így megtudok osztani elég egyszerűen sok fotót veletek. Mindegyik nyers, nem nyúlkáltam hozzájuk, mostanában ilyenekre számíthattok itt. Aztán majd lesz egy gallery valamikor és lehet csámcsogni Turist Babin és Turist Zolin.

(azoknak, akik nem tudnák mi az animált GIF: az alant látható képet tessék sokáig nézni, kb. 3mp-enként váltakoznak a fotók, olyan 15-20 képet raktam bele)



[caption id="attachment_15" align="aligncenter" width="600" caption="Az első napok Londonban"]Az első napok Londonban[/caption]



Ma megyünk Blackheath-be, nagyon várom már, elnézek pár parkba és remélem megtudok nézni egy albit.

Pusszantás mindenkinek, imádunk Titeket, hiányoztok és gyertek ki gyorsan!

Brightont már alig várom.



Pusssz,

Blas

(Babi is csókol mindenkit, éppen ébred így 9 tájékában, csak neki még van 5 perce)

2 comments:

  1. ... a hetykés képem azé' még hiányzik! :)

    ( olvasunk meg nézünk ám! )

    ReplyDelete
  2. kurvajó beszámoló, kurvajó képekkel. Babi meg szép. oszt kész.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.