Tuesday 15 December 2009

2009.12.15 - DANGER! A blog leghosszabb bejegyzése!!!

Babi már említette, hogy kezdjük otthon érezni magunkat itt Muswell Hill-ben. Érdekes dolog ez, én még nem nagyon éreztem, mert ugye a belváros közepén laktam.



Olyan ez a környék, mint egy kis falu. Mindenki ismer mindenkit. És egyre többen ismernek MINKET! :)



A bankban van ismerősünk aki hozzánk hozta a fotóit előhívatni. Aztáb a főbérlőnk, Yasin aki az alattunk lévő étterem tulajdonosa is egy nagyon rendes pacáknak tűnik, ha lát messziről integet és köszön, a minap a boltba is bekopogott mikor előtte sétált el és látott engem benn. Aztán ugye a helyi művészünkkel is köszönő viszonyban vagyunk, aki itt Muswell Hill-ben festi a járdákra ragadt RÁGÓGUMIKAT! Nem vicc, tényleg. 40 körüli faszi, fekszik a földön, gázmelegítővel olvasztja meg a fehér gumeszokat és mindenféle apróságokat fest rájuk. Egész MH tele van a műveivel. Majd egyszer lefotózom, vagy kijöttök és megnézitek!

Aztán az "egyfontos bolt" egyik kasszás lánya is ismer és köszön, hozzánk szokott beállni a boltba amikor esik az eső és várja, hogy kinyisson a munkahelye. Ja, és a hely egyetlen gíroszosa is megismer, ha betérek egy sajtos negyedfontos burgerre (Royal with Cheese :D). És a zöldséges is ismeri Babit, ajándékbanánt kap mindig tőle :)



A legjobb viszont, hogy immár SZEMÉLYESEN ismerem Michael Knight-ot! Bezony! Egyszer bejött fotókat hívatni, és mikor kérdeztem a nevét, akkor: Michael..... (majd kicsit félénkebben) ...Knight.

Ránézek. Kérdem:

- Realy? With a "K"? (Tényleg? K-val?)

Mosolyog és megsemmisült arcifejezéssel bólogat.

-Yes, with a K... :D

Nem mertem az autójával kapcsolatos poént elsütni, képzelem mennyire unhatja már csóri, de tény, hogy azóta Ő is köszön és mosolyog ha összefutunk az utcán. Jó arc.






Szóval olyan kis falusi hangulata van ennek a helynek itt. Én szeretem nagyon.



Aztán most egy kicsit komolyabb vizekre eveznék, ha nem haragszotok. Anyagias folytatás következik, azaz: Tényleg annyira drága hely ez a London?



Hát azt kell mondjam, hogy a legtöbb hétköznapi dolog ugyan annyiba kerül, vagy éppen olcsóbb mint otthon. Pár példa, csak úgy nagy vonalakban:





  • Mobiltelefonok. Esküszöm nem fér a fejembe, hogy egy relatíve jóléti társadalomban miért adják oda INGYEN szinte bármelyik mobiltelefont 18 havi vagy 2 éves hűségnyilatkozat ellenében, és Mo-on miért kérnek el a hasonló konstrukciók mellé 50-100e forintokat egy-egy komolyabb készülékért??? Persze, tudom, otthon is adnak ingyen telefont előfizetéshez, de azok olyanok is. Itt a több száz fontos, érintőkijelzős okostelefonokról beszélek, ami itt kb. az emberek felének már van. Pl. egy Blackberry 8900-at a pannonnál már 80000!!! forintért meg lehet kapni 600-1200 perces csomagban, 12000 illetve 21000 Ft-os havidíj mellett!!! Annyira rendesek! És akkor a percdíjakról illetve a csomagokról még nem is beszéltem. 600-900-1200 ingyenes percet adnak BÁRMELY hálózatba az előfizetések mellé, akár korlátlan SMS és internet használat mellett. A havi díj pedig 20-40 font között mozog (6000-12000 Ft), készüléktől és csomagtól függően. Egy normális, trendi, érintőkijelzős Nokiát már havi 15-20 fontért is ingyen haza lehet vinni. És mi az a havi 20 font az itteni fizetésekhez viszonyítva? Semmi.







  • Egyéb elektronikai cikkek. Laptopok, számítógépek, alkatrészek, objektívek, stb. Mind kb. azonos árban van mint otthon. A laptopok olyan 300 Fonttól indulnak, normálisat (mondjuk amivel dolgozik és játszik is az ember) 400-500-ért lehet venni. Ez olyan 150e ft, akárcsak otthon. Csak itt ugye minimum 2x magasabb az emberek fizetése.







  • Kaja. Ha odafigyel az ember, akkor elég olcsón lehet itt is enni. Rengeteg a "kettőt fizet, 3-at vihet" típusú akció, és kurva sok az előre elkészített kaja. Amik nem is olyan rosszak ám, kb. mint az otthoni food express és hasonlók, csak itt a helyi ABC-ben dögivel lehet kapni őket. Kenyér olyan 60-80p (kb 200Ft), 2 liter üccsi 1 font (300ft), 2 liter tej 1 font, adag gépsonka 1-2 font, stb. Minden kb. otthoni áron van, de persze ezek a helyi élelmiszerboltok árai, ha az ember elbuszozik egy ASDA-ba (ez itt a legolcsóbb hipermarket, Tesco itt is van, de itt középszintű bolthálózat, nem a legalja mint otthon) akkor spórolhat sokat, akárcsak otthon. Az ételek minőségéről felesleges beszélnem, minden nagyon rendben van és kurva nagy a választék.







  • Ruhák. Magam sem értem, de nem csak a szimpla dolgok, hanem a márkás ruhák is olcsók. Márkás (Tommy Hilfiger, Gas) farmereket lehet vásárolni 40 fontért (kb. 12e ft) az egyik közeli bevásárlóközpont TKMaxx nevű üzletében. Ebben az üzletben rengeteg eredeti és márkás dolog van, csak általában tavalyi kollekciók. És? Kit érdekel? :D Persze lehet venni olcsóbban is farmert, de a minőségre adunk azért :D







  • Cipők. Kb ugyan azon az áron vannak mint otthon, és itt most a sportcipőkre gondolok. Egy-egy sportáruházban viszont simán kilehet fogni Nike, Adidas, stb cipőkből utolsó darabokat 20-30-40 fontokért. De az éppen trendi soprtcipőkért azért simán elkérik a 80-100 fontot. Nem olcsóbb, de nem is drágább mint otthon.





Szóval az a helyzet, hogy kb. 2x magasabb átlagfizetés mellett ugyan azokon az árakon jutunk hozzá egy rakás mindenhez mint Magyarországon.



Akkor mi az ami drága?





  • Az utazás. Igen, az drága. Egy heti jegy a metróra a 2-es és 3-as zónába (az 1-es zóna a belváros, onnan megy kifele a számozás, mi a 3-asban lakunk) plusz korlátlan buszozás az összes zónában 16.60-ba kerül, ez olyan 5000Ft. Egy hónapra ez kb 20e. Ami sok, ráadásul az 1-es zónába nem mehetek metróval, a 2-es határánál át kell szálljak buszra, ami nagyon lelassítja az utazást. 1-3-as zónákra érvényes metró-buszjegy viszont már 30 font, azaz 9e forint hetente! És itt nincs bliccelés. Cserébe VISZONT: rengeteg a busz, de tényleg rengeteg, mindenhova el lehet jutni busszal is, csak sokkal lassabban. Rengeteg a metró is, és gyorsak, plusz ott az a sok DLR illetve Overground vasút, amiket szintén lehet használni az érvényes zónákban (föld feletti vonatok). Aztán ugye a buszvezető sokszor rádmosolyog és köszön mikor felszállsz, minden metrón-buszon bemondja a robotnéni melyik járaton ülsz, mi a végállomás és mi a következő megálló, plusz még elektronikus kijelzőkön is lehet olvasni az infót. De a legjobbak a buszmegállók! Minden megállóban van egy térkép a környék összes megállójáról. Kb. 100 méteres körzet összes megállója rajta van. minden megállónak külön betűjele van. A térképen láthatod, hogy melyikben vagy éppen, és a környező megállókból hova juthatsz el! Csak kikeresed a listáról a célállomást, és a térképről egyből tudod, hogy oda melyik busszal kell menni és arra hol kell felszállni. Egyszóval: az utazás drága, de itt valahogy úgy érzem, hogy kapunk is valamit azért a pénzért.







  • Pizza és egyéb házhoz szállított kaják. Kurvadrágák. Annyira, hogy még csak egyszer rendeltünk Pizzát a Domino's-ból, azt is megbántuk :D







  • A lakbér. 130 fontot fizetünk érte hetente, ami havi szinten olyan 120e ft EGYETLEN szobáért. Sok. Ami jó, hogy ebben minden benne van, tehát a víz a gáz, az elektromosság és az internet is, tényleg minden, csak leugrom az alattunk levő étterembe és odaadom Yasin-nak a zsét minden vasárnap (vagy hétfő reggel). Legalább nincs csekkfeladás meg postázás :D Viszont az itteni fizetésekhez képest még mindig nem olyan horror. Egy egyszobás studio lakás ezen a környéken olyan 200-250 font hetente, ami szintén rettenet sok magyar viszonylatban.







  • Alkohol, cigi, élvezeti cikkek. A cigi 4-5-6 font, a korsó sör 3-4 szokik lenni, helytől függően. De ha bevásárláskor veszed a sört, akkor 6-os 8-as pakkot lehet venni egész olcsón.







  • Képelőhívás. Ezt csak a poén kedvéért, tényleg rohatt drágán hívjuk elő a munkahelyemen a képeket, nem is beszélve a nagyításokról. Ha meglátogattok egyszer minket, akkor szerintem ne a Snappy Snaps-ben hivassátok elő a fotókat! :D





Egyelőre ennyi jutott eszembe. London drága? Egy turistának, aki panzióban lakik és a belvárosban étkezik naponta, plusz utazik sokat, annak tényleg az. A lényeg, hogy ha egy pár itt él már egy ideje, a nyelvet normálisan beszélik és mindketten teljes munkaidőben tudnak munkát találni, akkor 2000-2500 fontos havi fizetést összehozni kettejüknek nem nagy kunszt.

Majd egyszer nekünk is lesz :D



Akik egész idáig végigizgulták ezt a szép kis bejegyzést, azoknak csókolom a papucsa nyomát!

Hamarosan jelentkezünk!!!

2 comments:

  1. Rasztás, de inkább csak hetykét nem hivattak még elő? :)

    ReplyDelete
  2. Debizony! :)
    Jó, nem raszta, de hetykének hetyke volt! :)
    Meg is vizsgáltuk tüzetesen a főnökkel, hogy tényleg jó minőségűek-e a fotók! :)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.